Kevytilmailu on lentämisekin sisältävä kokonaisuus

gallery 161

Kevytilmailu on täysipainoista ympärivuotuista ilmailua jossa kusannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisillä tyyppikoneilla (Esim. Cessna ja Piper - pääoisin kansainvälinen laadunvarmistus). Kevytlentokoneet ovat ns "tyyppihyväksymättömiä" joiden lentokelpoisuutta valvoo pääoisin kansallinen ilmailuviranomainen nojautuen harrastusorganisaatioihin.

Koska laji on kehittynyt huomattavan nopeasti ja säätelevät viranomaisorganisaatiot antavat vapauksia, niin vastuu siirtyy meillä enemmän pilotille.  Tämä edellyttää lajinöyryyttä ja vastuunkannon ymmärtämistä.

Pilotin ja koneen omistajan pitää omata tiedot, taidot ja asenteen kokonaisvaltaisemmin.  Tämä sisältää koneen rekenteiden, moottorin ja ominaisuuksien tuntemista vieläkin enemmän kuin isommilla koneilla operoitaessa.  Tätä ei aina oivalleta ja  itse peruslentämisen (ilmassapitämisen) harhaanjohtava helppous saatta hämätä.

Näihin haasteisiin auttaa nöyryys ja asioiden selvittämisen halu, aktiivisuus ja omaksuminen.
Hyvä lentäjä tuntee koneensa, vallitsevan ympäristön rajansa ja toimii niiden mukaan.

Kevytilmailu on Suomessa hämmästyttävän vapaata ja mukaansatempaava elämänmuoto.  Hieman konetyypistä riippuen koko Suomen ainutlaatuinen luonto (off-airfield) operointi (lumelta, jäältä, vedestä omilta kentiltä) on perehtyneet kevytilmailijan unelma.  Kun olet oppinut perusteet kuntoon kentiltä kentille lentämisessä on mahdollista kasvaa siihen lajin parhaaseen antiin.  Modernit kevytlentokoneet eivät häiritse juuri ketään (alle 60dB) joskin luonnossa kaikki pitää ottaa huomioon.

Koneet joita on valmistettu runsaasti ja joita tehtaat edelleen menestyksäästi valmistavat ovat varteenoteteeavia valintoja. (uusien koneiden lapsentautien poistamiseen on liian usein käytetty ostavia peruspilotteja (harrastajia). Nämä kriteerit täyttävistä koneista löytyy malleja eri käyttötarpeisiin.

Harrastajan kehittymiseen on syntynyt monia hyvä harrasteorgnisaatioita joiden palveluksia jokaisen harrastajan kannattaa käyttää ja liittyä mukaan. Kun joka lajissa sattuu myös onnettomuukisa niin kevytilmailussa, ( joka on ollut valitettavsti liikaa negatiivisessa  mediassa) onnettomuuksia ei juurikaan ole sattunut aktiivesti yhdistytoiminnassa taitojaan kehittäneille.

Huolto ja ylläpito on siis omistajan/käyttäjän vastuulla. Samoista harrastajayhdistyksistä saa palvelua neuvojen, tutstumisten kautta ja joskus tekijöitäkin.  Toki ammattimekaanikotkin ovat yhä useammin käytettävissä.

Kevytilmailu antaa jatkuvaa antoisaa kehittymistä sisältävän monipuolisen ja turvallisen harrastuksen. Kun sitä saa harrastaa Suomessa hienon luonnon keskellä tuhansien järvien ja saarien keskellä kesällä ja talvella, monipuolisesti ja melko vapaasti, on tiedon ainoastaa oikean tiedon puute lajin kasvun hidasteena.

Sitä lajiyhdistykset kuin me maahantuojatkin haluamme mielellämme jakaa.